NOU!
ACUM PUTETI ADUCE PROPRIA
CONTRIBUTIE LA AST.RO. TOT CE TREBUIE SA FACETI ESTE SA TRIMITETI PE ADRESA DE MAIL negoitaalexflorin@yahoo.com SAU INTR-UN COMENTARIU DE PE BLOG UN POEM CU TEMA ASTRONOMICA, ACEST POEM VA FI POSTAT PE PAGINA Poeme despre Astre!

FOTOGRAFIA ZILEI ( toate fotografiile din aceasta rubrica sunt facute de sateliti artificiali )

FOTOGRAFIA ZILEI ( toate fotografiile din aceasta rubrica sunt facute de sateliti artificiali )

joi, 21 ianuarie 2010

Steaua Quark

Ce se întâmplă dacă un fragment stelar este prea mare pentru
a fi categorisit ca stea neutronică, dar nu este suficient de mare pentru a deveni o gaură neagră? Până de curând, astrofizicienii nu credeau că poate exista un fenomen situat între stelele neutronice şi găurile negre.

Acum se crede că există o nouă „creatură” în univers, mai mare decât o stea neutronică, dar prea mică pentru a suferi un colaps într-o gaură neagră. Deşi nu au fost observate niciodată, „stelele quark” ar trebui să existe, iar oamenii de ştiinţă realizează de abia acum cât de bizare sunt aceste fenomene.

Stelele neutronice, stelele quark şi găurile negre se nasc prin acelaşi mecanism, o supernovă. Dar fiecare reprezintă mărimi diferite
ceea ce înseamnă că provin din
supernove de mărimi diferite.

Ce se întâmplă dacă o stea explodează şi produce ceva prea mare pentru a fi o stea neutronică? O stea neutronică rezistă colapsului printr-o caracteristică a materiei numită degenerare neutronică. Aceasta produce o forţă spre exterior care se numeşte presiunea gazului neutronic degenerat. În cazul în care steaua neutronică, apărută în urma unei supernove, este prea mare ca această presiune să acţioneze, quarkurile preiau controlul, împiedicând corpul stelar să intre în colaps. Neutronii sunt compuşi din trei quarkuri (două quarkuri jos şi un quark jos).

Când presiunea quarkurilor degeneraţi intră în acţiune, apare o stea quark. Quarkul sus liber şi quarkul jos liber se transformă în „quarkuri stranii”. Prin urmare, o stea quark este alcătuită din materie „stranie”.

Un comentariu:

Alicecriss spunea...

super interesant!Nu stiam chestiile astea! felicitari si succes cu bloggul.

NGC 6302

NGC 6302

nebuloasa planetara Ngc 6543

nebuloasa planetara Ngc 6543

Messier 83

Messier 83

Nebuloasa Tarantula

Nebuloasa Tarantula