NOU!
ACUM PUTETI ADUCE PROPRIA
CONTRIBUTIE LA AST.RO. TOT CE TREBUIE SA FACETI ESTE SA TRIMITETI PE ADRESA DE MAIL negoitaalexflorin@yahoo.com SAU INTR-UN COMENTARIU DE PE BLOG UN POEM CU TEMA ASTRONOMICA, ACEST POEM VA FI POSTAT PE PAGINA Poeme despre Astre!

FOTOGRAFIA ZILEI ( toate fotografiile din aceasta rubrica sunt facute de sateliti artificiali )

FOTOGRAFIA ZILEI ( toate fotografiile din aceasta rubrica sunt facute de sateliti artificiali )

vineri, 19 noiembrie 2010



Specialistii europeni care studiau Calea Lactee au descoperit o planeta langa o stea de origini extragalactice, informeaza Reuters.

Descoperirea a fost facuta in grupul de stele numit Helmi, ce apartinea initial unei galaxii devorate de Calea Lactee printr-un "act de canibalism galactic".

"Este prima data cand o asemenea planeta a fost descoperita. Planeta a venit in galaxia noastra in urma cu sase pana la noua miliarde de ani, este un fel de vizitator", a declarat Johny Setiawan, de la Max Planck Institute for Astronomy, din Germania.

In ultimii 15 ani, specialistii au detectat peste 500 de planete care orbiteaza in jurul stelelor din spatiu, insa niciuna nu provenea din afara galaxiei noastre.

"Descoperirea este extraordinara. Din cauza distantelor foarte mari, nu am putut confirma existenta planetelor in alte galaxii. Insa, aceasta fuziune a adus o planeta extragalactica aici", a declarat Rainer Klement.

Steaua in jurul careia orbiteaza planeta se numeste HIP 13044, iar planeta a fost numita HIP 13044b si se afla la o distanta de 2.000 de ani lumina fata de Pamant, in constelatia Fornax.

Planeta a fost detectata cu ajutorul unui spectograf de rezolutie mare, atasat unui telescop de 2,2 metri, de la observatorul La Silla European Southern, din Chile.

Descoperirea naste intrebari privind teoriile despre formarea planetelor.

Ce este neobisnuit la HIP 13044b este faptul ca a supravietuit "canibalismului galactic", in loc sa fie inghitita de steaua in jurul careia orbiteaza. Totusi, este posibil ca steaua sa se extinda in continuare, iar planeta sa dispara.

Niciun comentariu:

NGC 6302

NGC 6302

nebuloasa planetara Ngc 6543

nebuloasa planetara Ngc 6543

Messier 83

Messier 83

Nebuloasa Tarantula

Nebuloasa Tarantula